MACRAMÉ

WINDLICHT/VAAS

KNOPEN

GESCHREVEN DOOR SIMONE BOUWMEESTER OP 15 JANUARI 2021


Na mijn post (13 januari 2021) op Facebook en Instagram van dit ontwerp kreeg ik veel reacties en of er een patroon te verkrijgen is van dit leuke windlicht. Ik heb hier geen patroon van maar in deze blog een kleine uitleg hoe ik dit windlicht heb gemaakt. Als je zelf de basisknopen beheerst dan kom je een heel eind met deze uitleg. Mocht je vragen hebben dan hoor ik het graag, je kunt deze sturen naar info@moonmacrame.nl

BENODIGDHEDEN:

  • 3mm Macramé garen in de kleur Sage Groen van HuisjevanKatoen
  • Lege glazen pot (ik gebruikte een grote augurken pot die in de horeca gebruikt wordt)
  • Schaar / meetlint / wolnaald 

GEBRUIKTE KNOPEN:

  • Opzetlus
  • Weitasknoop
  • Cordonknoop

WERKWIJZE:

De pot die ik heb gebruikt is 21 cm hoog en de bovenkant heeft een diameter van 9,5 cm. Ik heb 39 strengen geknipt met een afmeting van 6x de hoogte van de pot, in dit geval 125 cm. Knip dan nog 1 streng een stuk langer dan 125 cm. Knoop om deze lange lengte alle 39 lengtes met de opzetlus. Hang het daarna aan de pot en knoop de uiteinden aan elkaar. Ik heb het boven het draai gedeelte waar normaal gesproken de deksel van de pot op zit gehangen. Zo dicht mogelijk bij de opening. Dan valt het draaigedeelte mooi weg en kun je gemakkelijk het "jasje" van macramé van de pot afhalen.

Nu kan je beginnen met knopen. Je start met de 2 draden die je net om de pot hebt geknoopt en je pakt een draad links en een draad rechts daarvan en knoopt met deze 4 draden een weitasknoop. Daarna pak je weer vier nieuwe draadjes en knoopt daar ook weer een weitasknoop mee. Je knoopt de hele rij rond. 
 

De volgende rij knopen we de cordonknoop. Ik heb een nieuw stuk draad (vuldraad ) afgeknipt dat mooi om de pot heen past. Daaromheen gaan we knopen. Normaal gesproken knoop je steeds 2x met dezelfde draad om de vuldraad heen. Hier doen we het net even anders omdat het anders een te dikke rand word. Van de vier draden knoop je de buitenste wel 2x om de vuldraad en de binnenste 2 maar 1x om de vuldraad. Dit doe totdat je de pot rond bent. Daarna haal je het even van de pot af om de uiteinden met een gewone knoop aan elkaar te maken. Je kunt de uiteinden aan de achterkant met een wolnaald weg steken zodat deze niet meer zichtbaar zijn.

 

Hang je werkje weer om de pot. Nu gaan we starten met de schuine cordonknoop. Het hangt af van hoe groot de diameter van jou pot is hoeveel punten je kunt knopen. Hier moet je van te voren bij het knippen van de draden al rekening mee houden. Ik gebruik in totaal 16 draden om een punt te knopen. 8 Links en 8 rechts. Je knoopt nu wel elke draad 2x om de vuldraad.
 

Als je helemaal rond bent gaan we weer de weitasknoop knopen. Je begint in de punt en zakt telkens een rij naar beneden. Totdat je voor jou gevoel ver genoeg bent. Daarna knopen we weer een rand met de cordon knoop rondom. Op dezelfde manier als in het begin, je knoopt alle draden 2x om de vuldraad. Wanneer je helemaal rond bent knip je de sliertjes op lengte. Ik heb ze daarna nog uit elkaar gerafeld. 
 

En klaar is je windlicht. Je kunt er een kaarsje in doen, staat zo gezellig, maar als vaas zijn ze ook super leuk! Het "jasje" is eraf te halen zodat je het glas gemakkelijk schoon kan maken.

Heel veel macramé plezier!!

Liefs Simoon

© 2019 - 2024 MoonMacrame | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel